Fotografi cu Istorie


Primul pe lista fotografilor cu istorie, este şi unul din preferaţii mei, tocmai pentru naturaleţea pe care reuşea sa o surprindă modelelor fotografiate.

Felix Nadar (Gaspard-Felix Tournachon)1820-1910

Caricaturist, scriitor, fotograf.

Portretele lui sunt considerate printre cele mai bune din sec. IX.

Studiază medicina în Lyon, Franţa, iar când editura tatălui său dă faliment, este forţat să-şi caştige singur existenţa. Incepe să scrie articole sub pseudonimul “Nadar”. In 1842 se stabileşte la Paris şi începe sa vândă caricaturi revistelor umoristice.

1853 este anul în care  deschide un studio pentru portrete, într-o clădire cu 2 etaje pe care o vopseşte in roşu, cu numele lui pe un banner de 15 metri. Datorită acestor caracteristici pe care le imprimă clădirii, aceasta  devine un punct de atracţie şi totodată un punct de întalnire pentru intelectualii Parisului.

În 1854 finalizează primul său proiect “PantheonNadar”, un set de două litografii gigantice, reprezentând caricaturi ale parizienilor. Pentru al II-lea proiect sub aceeaşi titulatură, fotografiază personajele ce urmau a fi transformate în caricaturi. Anul următor îi fotografiază pe: Gustave Dore, Charles Baudelaire, Theophile Gautier si Eugene Delacroix mizând cât mai mult pe naturaleţe, în contrast cu formalitatea rigidă a portretelor contemporane.

În 1886 realizează un  “Interviu Foto”, în conversaţie cu Eugéne Chevreul, o serie de 21 de fotografii, imortalizând momentul în care acesta răspunde fiecărei  întrebări.

Fiind un innovator ,patentează ideea de a folosi fotografia aeriană pentru cartografie şi topografie. Abia în 1858 reuşeşte prima fotografie aeriană a Parisului, dintr-un balon. Mai tarziu Daumier face o litografie reprezentândul pe Nadar fotografiind Parisul dintr-un balon, denumind-o “Nadar Raising Photographie á l’apogée de l’art”

Fotografiile originale relizate de Nadar din balonul său nu au rezistat in timp, dar metodele lui au progresat, de la balon la fotografii făcute din spaţiu şi de la fotografii făcute de pe cele mai înalte edificii la Google Earth !

http://www.abc.net.au/arts/artists/michel-chevreul-felix-nadar-the-first-interview/default.htm

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s